Védjegykutatás

 
 

A védjegybejelentés előtt érdemes megvizsgálni, hogy a bejegyzésre szánt védjegy mennyire új. Ennek segítségével feltérképezhető a tervezett védjegyhez hasonló, korábban bejegyzett védjegyek köre, így csökkenthető a bejelentéssel kapcsolatos kockázat. A védjegykutatás során azt is fel lehet mérni, hogy szükséges-e fellépni egy védjegy lajstromozása, vagy egy már lajstromozott védjegy ellen.

 

A védjegykutatással elkerülhető az, hogy a korábbi védjegy jogosultja fellépjen a védjegybejelentő ellen azért, hogy ne adják meg annak a védjegyet. A felszólalási eljárás pedig mind idő, mind pedig pénzveszteséggel is járhat. Továbbá egy jó márka kiépítéséhez fontos tényező, hogy ne legyen összetéveszthető más márkákkal. Ez mind szintén megelőzhető a kutatással.

A védjegykutatást az azonossági vizsgálaton, tehát a konkrét szóösszetétel keresésén túl a hasonló szavakra is érdemes elvégezni. A bejelentésre szánt védjegyünkre ugyanis a hozzá hasonló védjegyek is veszélyesek lehetnek. Ekkor azt fontos megvizsgálni, hogy a hasonló védjegy milyen áruosztályokba van bejelentve, továbbá azt, hogy valóban érvényes-e.

Védjegykutatás különösen az Európai uniós védjegyek bejelentése előtt indokolt. Ez a regionális védjegy ugyanis egyformán érvényes minden EU-s tagországban, ebből következően elég a megsemmisítéséhez vagy elutasításához az, ha a tagállamok egyikében ütközik egy korábbi védjeggyel.