Európai szabadalom

 
 

Európai szabadalmat az Európai Szabadalmi Egyezmény keretében lehet szerezni. Az európai szabadalmi eljárás a müncheni székhelyű Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) előtt zajlik angol, német vagy francia nyelven.

Az Európai Szabadalmi Egyezménynek 38 tagállama van. Az európai szabadalom esetén egy bejelentéssel lehet erre a 38 országra kiterjedő régióra szabadalmi oltalmat szerezni. Az európai szabadalom megadása után azonban szükséges a kiválasztott országokban érvényesíteni is a szabadalmat.

Az Egyezmény tagjai a következő országok: Albánia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Észak-Macedónia, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.

 
 
Európai szabadalmi eljárás.jpg

Bejelentés: A szabadalmi bejelentés az EPO-hoz kerül benyújtásra. Ha minden rendben van a bejelentéssel, akkor az EPO elismeri a bejelentési napot.

Alaki vizsgálat: Az EPO megvizsgálja a bejelentést, hogy az kielégíti-e az előírt formai követelményeket.

Újdonságvizsgálat: Az EPO az újdonságkutatás során feltárja azokat a szabadalmi és más publikációkat, amelyek figyelembe vehetők az újdonság és a feltalálói tevékenység követelménye szempontjából. Az ebből származó jelentést a nagyjából 6 hónap elteltével küldik meg.

Közzététel: A szabadalmi bejelentést az EPO a legkorábbi elsőbbség napjától számított 18 hónap elteltével közzéteszi.

Érdemi vizsgálat: Az érdemi vizsgálatra irányuló kérelem díjköteles és kötelező. Ennek elmaradását úgy kell tekinteni, hogy a bejelentő lemondott az oltalomról. A kérelmet a kutatási jelentés közzétételétől számítva 6 hónapig lehet benyújtani és megfizetni.

Megadás: Ha a találmány és a szabadalmi bejelentés megfelel a vizsgálat körébe tartozó valamennyi követelménynek, az EPO a bejelentés tárgyára szabadalmi oltalmat ad, majd a megadott szabadalmat meghirdetik.

Érvényesítés: A szabadalom megadása után 3 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiválasztott országokban érvényesítsük a szabadalmat.

 
 

A megadás után felszólalási időszak következik, amely 9 hónapig tart. Ez időszak alatt bárki, akit zavar a megadott szabadalom bizonyíthatja, hogy a találmány nem új, illetve nem alapul feltalálói tevékenységen.

A felszólalási eljárás során a szabadalom elutasítható vagy korlátozható. Amennyiben a szabadalmat elutasítják, az EPO keretében működő Fellebbviteli Tanácshoz lehet fordulni. Ezen eljárás nyelve angol, német vagy francia.

Az eljárás során előfordulhat, hogy az EPO vizsgálatai következtében a szabadalmi bejelentést át kell dolgozni, és olyan módosított igénypontot kell készíteni, amely az eredeti oltalmi körnél szűkebb, és így nem ütközik az EPO által feltárt iratokba. Továbbá az is előfordulhat, hogy bíróság útján kell bizonyítani azt, hogy a szabadalmi eljárás során az EPO rosszul járt el.

 
 

Egységes európai szabadalom

A közeljövőben várhatóan bevezetésre kerül az ún. egységes hatályú európai szabadalom intézménye. A bevezetés dátuma az Európai Unió tagállamainak ratifikációjától függ és jelenleg még bizonytalan. Az oltalom az egész Európai Unió területére lesz érvényes.

Az egységes európai szabadalom nem önálló szabadalmi bejelentés, hanem a meglévő európai szabadalmi rendszeren belül érvényesül. Az európai szabadalom megadása után egy hónapon belül kérhető az egységes hatályú európai szabadalom, amely az Európai Unió tagállamainak nagy részére fog oltalmat nyújtani és egységesen, egy összegben lehet majd meghosszabbítani.

Jelenleg azonban sok ország még nem ratifikálta az egyezményt, emiatt a bevezetés dátuma folyamatosan kitolódik. Továbbá az is kérdéses jelenleg, hogy melyik országokban fog végül a rendszer életbe lépni.

Európai szabadalom érvényesítése

A szabadalom megadása után 3 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiválasztott országokban érvényesítve legyen a szabadalom. Erre a megadástól számított három hónapig van lehetőség. Ott, ahol nem valósul meg az érvényesítés, szabadalmi oltalom sem fog fennállni.

Az érvényesítésre vonatkozó eljárás kritériuma és formája országonként változik. Az országok hivatali érdemben már nem vizsgálják a bejelentést, de egy részük megköveteli, hogy hivatalos nyelvükre lefordítva legyen benyújtva a leírás, illetve az igénypont. Az érvényesítés után, a szabadalom már mindenben azonos elbírálást élvez a tagállamok közvetlen, nemzeti úton megadott szabadalmaival.

A jogérvényesítés ezután már az egyes országokban történik, az ott hatályos törvények alapján. A szabadalom fenntartási díjait a továbbiakban már országonként kell leróni a nemzeti szabályok szerint, amelynek összege országonként eltérhet.

 
Európai szabadalom érvényesítése.jpg
Egységes európai szabadalom.jpg