Szabadalomkutatás

 

Technika állását feltáró kutatás

A szabadalomkutatás legelterjedtebb fajtája a technika állásának feltárására vonatkozik. Már a műszaki fejlesztés kezdeti lépéseinél érdemes ezt a kutatást elvégezni.

A kutatás előnye, hogy nagyon sok fejlesztési ötletet nyerhetünk mások hasonló találmányaiból, továbbá a szabadalmi és a használati mintaoltalmi bejelentésnél kötelező alaki kellék a technika állásának bemutatása.

A szakszerű szabadalomkutatás segíti elő, hogy egy találmány jogi oltalmát leíró szabadalmi igénypont minél nagyobb területet fedhessen le, ugyanakkor ne ütközzön már publikált, így újdonságrontó találmányba.

Szabadalomkutatas.png
A technikai információk 80%-a kizárólag szabadalmi iratokban jelenik meg
— Office of Technology Assessment, USA
 
Az EU-ban évente mintegy 60 milliárd eurónyi felesleges kutatást végeznek el olyan dolgok kifejlesztésére, amelyet más már kitalált
— Osztrák Szabadalmi Hivatal (ÖPA)
 

Szabadalomtisztasági kutatás

Arra terjed ki, hogy egy termék vagy egy eljárás ütközik-e érvényes szabadalomba egy adott országban. A kutatás során összegyűjtésre kerülnek a termék vagy eljárás tárgykörével egyező tárgykörű olyan szabadalmak, amelyek a preferált országok bármelyikében érvényesek.

Jogérvényességi kutatás

Célja bizonyítékok gyűjtése egy ellenérdekű fél szabadalmának megsemmisítéséhez. Ekkor az ellenérdekű fél szabadalmának oltalmi köréhez hasonló szabadalmak kerülnek összegyűjtésre, amelyek segítenek bebizonyítani az eljárás során azt, hogy a megadott szabadalom nem új.

Csak az Európai Szabadalmi Hivatal adatbázisa több mint 100 millió szabadalmi iratot tartalmaz
— Európai szabadalmi hivatal (EPO)
 

Megkerülési vizsgálat

Amennyiben a szabadalomtisztasági kutatás során kiderül, hogy az adott megoldás már védve van, lehetőség van megvizsgálni, hogy hogyan lehet az érvényes szabadalmat megkerülni. Ekkor az adott szabadalom oltalmi köre kerül megvizsgálásra.

Monitorozókutatás

Konkrét vállalat, versenytárs vagy fejlesztési terület legfrissebb és legrelevánsabb szabadalmi iratait összegyűjtő kutatás, amely hasznos lehet versenytársak fejlesztési tevékenységeinek monitorozására vagy a piaci trendek elemzésére.

2017-ben közel 3,2 millió szabadalmat nyújtottak be világszerte
— Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO)
 

Státuszkutatás

Feltárásra kerül az, hogy egy szabadalmi irat által körülhatárolt oltalmi kör mely országokban érvényes, ki a feltalálója, ki a tulajdonosa, illetve a különböző országokban milyen ügyszámon van nyilvántartva.

Témakutatás

Adott technológia vagy iparág szabadalmi iratairól nyújt átfogó képet egy adott ország kapcsán vagy akár globálisan. A kutatás hasznos lehet egy adott fejlesztési terület piaci trendjeinek elemzésekor.

2017-ben az orvosi technológia és a digitális kommunikáció területén adták be a legtöbb európai szabadalmi bejelentést
— Európai szabadalmi hivatal (EPO)