Használati minta

 
 

Használati mintaoltalomban részesülhet valamely tárgy kialakítására, szerkezetére vagy részeinek elrendezésére vonatkozó megoldás, ha új, feltalálói lépésen alapul és iparilag alkalmazható.

Ez az oltalom alapvetően megfogható és megismerés útján reprodukálható tárgyak, eszközök és szerkezetek védelmére szolgál. A használati mintát “kis szabadalomnak” is hívják, mivel igen kicsi az eltérése a szabadalomtól.

A használati minta a szabadalomhoz hasonló jogokat nyújt, de a legtöbb országban csak 10 évig nyújt oltalmat. Továbbá e jogvédelmi forma nem létezik minden országban és nincs is harmonizálva az országok között.

 
 
 
 

Használati minta Magyarországon

A használati mintaoltalmat Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) kell benyújtani. Az oltalmi idő 10 év, ezt követően a használati minta közkinccsé válik. Az oltalom fenntartásához évente fenntartási díjat kell fizetni. Az elutasított szabadalmi bejelentésből 3 hónapig használati mintaoltalom származtatható.

A használati minta eljárása során az SZTNH alaki és érdemi vizsgálatot is készít, ahol megvizsgálják, hogy a bejelentett minta megfelel-e a megadott követelményeknek.

Használati minta bejelentésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy a lajstromozási eljárás rövid, és a találmányt igen hamar közzéteszik. A használati minta bejelentésétől az oltalom megadásáig általában 6-10 hónap szokott eltelni. A közzététel ezt egy-két hónapon belül követi, vagyis a bejelentéstől összesen kevesebb, mint egy év telik el a közzétételig, a találmány nyilvánosságra jutásáig. Erre figyelemmel kell lenni, ha külföldi oltalmakat is kíván a bejelentő szerezni.

Használati minta eljárás.jpg
 
 
 
 

A használati minta eltérései a szabadalomtól:

  • Maximum tíz évig tartható fenn.

  • Megfogható (háromdimenziós) találmányokra, kapcsolási elrendezésekre.

  • Feltalálói tevékenység helyett kisebb elméleti szintű, de gyakorlatiasabb “feltalálói lépés” a követelmény.

  • Az újdonság itt is feltétel, de nincs újdonságvizsgálat.

  • Külföldi forgalomba hozatal vagy szóbeli előadás nem rontja az újdonságot.

  • Az elbírálás gyors, de itt is fontos, hogy az oltalom nehezen legyen megkerülhető.

  • Elutasított szabadalmi bejelentésekből 3 hónapig használati mintaoltalom származtatható.

  • Olcsóbb a fenntartása.

  • A használati minta ugyanazokat a kizárólagos jogokat nyújtja, mint a szabadalom, de nagyobb eséllyel lehet megsemmisíteni, mert nem esik át újdonságvizsgálati szűrőn.

 
 
 

Használati minta külföldön

E jogvédelmi forma nincs harmonizálva az országok között, és a szabadalomhoz hasonló nemzetközi bejelentési utak sincsenek. Emiatt minden országban külön eljárásban kell megszerezni az oltalmat. Ha pedig ugyanarra a mintára szeretnénk több országban is oltalmat kapni, akkor a bejelentéseket nagyjából egy időben kell megtenni.

Az ún. uniós elsőbbség intézménye lehetővé tesz egy korábbi bejelentés elsőbbségi napjának megőrzését a Párizsi Uniós Egyezmény többi tagállamában. Egy év van tehát arra például, hogy a magyar bejelentés bejelentési napjára hivatkozva más országokban is el legyen indítva az eljárás.

A használati mintaoltalom intézménye nem létezik minden országban. Használati mintát lehet szerezni többek között a következő országokban: Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Japán, Kína, Lengyelország, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Tajvan és Törökország.