Innovációvédelem

 
 

Az innovációvédelem a kutatás, a fejlesztés és az innováció (K+F+I) teljes folyamatában alkalmazott szellemitulajdon-védelmi tevékenység. Lényege, hogy az innováció védelmét már a kutatás-fejlesztés kezdeti fázisában meg kell valósítani és nemcsak a fejlesztések befejezése után. A kutatás kezdeti szakaszában ugyanis még nem lehet szellemi alkotásról beszélni, így védeni való szellemi tulajdon sincsen, az innovációs folyamat azonban már megkezdődött.

Az innovációvédelem tehát tartalmazza az oltalom iránti kérelem benyújtása előtti szakaszt, azaz a kutatás kezdeti szakaszát, amely fontos eleme annak, hogy a vállalat később sikeresen hajtsa végre fejlesztéseit. Ehhez hozzátartozik az, hogy a vállalatok aktívan utókövessék külföldi versenytársaik fejlesztési publikációit és elemezzék a nyilvánosságra jutott szabadalmaikat, hogy ez alapján korrigálják saját fejlesztési stratégiájukat.

Az innovációvédelem fontosságának felismerése és a mindennapokban való implementálása, továbbá a szellemi tulajdonvédelemtől való megkülönböztetése különösen azokban az országokban fontos, amelyekben alacsony a szellemi tulajdonvédelmi tudatosság, kisebb a vállalatok kutatási aktivitása, az ország pedig az új technológiák szempontjából fejletlen vagy fejlődő országnak tekinthető.